Monday, September 24, 2012

baby kencing berdarah???

salam semua...
hari ni nak share cite pasal baby kencing "berdarah"...........
alkisah, semalam ada orang bertanya kalau baby day three of life (umur tiga hari) kencing pekat dan macam ada darah normal ke??

hmmmm...macam ni..first, kena bezakan sama ada betoi betoi darah atau kaler oren/pink air kencing baby itu..
sebab memang ada bezanya ye..
if kencing baby berdarah, memang tak normal ye para ibu ibu sekalian,haruslah membuat pemeriksaan lanjut untuk cari sebab kenapa kencing baby tu ada darah...
tapi, kalau air kencing tu kaler seperti gambar diatas (kaler oren bata atau kaler pink ke), tak payah risau ye..sebab itu perkara normal je...especially baby yg baru lahir atau baru beberapa hari je lahir (first few weeks of life)..
keadaan ni dipanggil urate crystal dalam air kencing..

macam mana boleh jadi??
haaaaa...ini disebab kan oleh combination calcium dan urate didalam air kencing lalu membentuk crystal yang kelihatan seperti ada red orange stain dalam pampers baby itu..yang menyebabkan kadang kadang para ibu bapa menyangka kan yg itu adalah darah ye..especially first timer parents..
keadaan ini terjadi,terutamanya kalau baby tu dehydrated ( kurang air di dalam badan)..keadaan dehydrated  ini mungkin disebabkan oleh susu badan yg masih sedikit atau mgkn teknik bagi minum susu badan tu kurang betul ke menyebabkan baby tu dapat minum sikit susu je ye...

Tapi kan, bear in mind ye para ibu bapa..jika keadaan ni berterusan atau bertambah teruk atau ada tanda tanda dehydration seperti bayi kurang kencing, kurang aktif , berubah sikap ke, nangis takde air mata nye pun, kepala lembut baby kelihatan lekuk ke dalam ke, hmmm..kalau ada tanda tanda seperti yang dinyatakan, anda perlu segera membawa bayi anda untuk pemeriksaan lanjut sebab severe dehydration boleh menyebabkan komplikasi yang berbahaya kepada baby anda and in worse case senario, sehingga bole menyebabkan maut....huhu..


okey..tu je nak bagitau...
regards,xoXo:)

No comments:

Post a Comment